Yleiset virheet vuoden lopun itsetutkiskelussa.

by | Henkilökohtainen kehitys

Miten vältät ne ja valmistaudut seuraavaan vuoteen.

Itsetutkiskelun voima

Ennen kuin menemme virheisiin, katsotaan mitä kaikkea saat itsetutkiskelusta (self reflection). Ensinnäkin itsetutkiskelu on edellytys kasvulle, kaikilla elämän osa-alueilla. 

Toiseksi itsetutkiskelun harjoittaminen parantaa päätöksentekokykyä, ongelmanratkaisua ja lisää itsetuntemustasi. 

Lisäksi tunteiden käsittely taitosi paranee ja pystyt elämään paremmin hetkessä. Sinun on myös paljon helpompi elää arvojesi mukaan ja olla näin yleisestikin tyytyväisempi elämääsi. Voisit ajatella, että se on elämänlaatusi ja hyvinvointisi takia oleellista.

Yleisimmät virheet itsetutkiskelussa

Jos ohitetaan kaikista suurin virhe  jättää koko itsetutkiskelu tekemättä, voimme tunnistaa kolme isompaa virhettä, jotka ovat todella yleisiä. Olen itsekin huomannut vuosien varrella sortuneeni näistä jokaiseen. Ja se rajoitti elämääni pitkän aikaa.

Et huomioi onnistumisia

On todella yleistä ohittaa onnistuminen kertaheitolla, sen koommin ajattelematta sitä jälkeenpäin. Tämä on virhe. Jos et muistele ja arvioi onnistumisia, alkaa se syödä itsetuntoasi pidemmän päällä.

Katumuksessa ja mielipahassa rypeminen

Toinen perustavanlaatuinen moka on muistella kaikkia epäonnistumisiaan ja sitten rypeä katumuksessa ja siitä seuraavassa mielipahassa. Tämä johtaa pidemmän päälle itsetunnon tuhoon ja masennukseen.

Et ota oppia virheistä

Kuten Einstein sanoi, hulluutta on tehdä asia aina samalla tavalla ja odottaa eri tuloksia. Jos joku ei toimi, älä käytä samaa taktiikka tai strategiaa ja odota erilaista tulosta. 

Teemme kaikki virheitä, niiltä ei voi välttyä eikä niitä tarvitse pelätä.

Tee sen sijaan näin ja onnistut

Voit oppia onnistumisista todella paljon. Mieti vaikka mikä oli se avain onnistumisessa. Miten voit toistaa tämän muissa toimissasi?

Onnistumisia kannattaa myös muistella ja juhlistaa vaikka vuoden lopussa. Se nostaa kummasti itsetuntoasi ja kantaa sinua eteenpäin uusiin onnistumisiin.

Omien mokien ja virheiden turha muisteleminen on turhaa. Kun olet kerran asian käsitellyt asian kunnolla, ei siihen tarvi enää jatkuvasti palata. 

Sen sijaan ota oppia virheistäsi. Ne ovat tutkitustikin suurenmoisia oppimistapahtumia. Ja voisi vaikka sanoa, että virhe ei oikeastaan ole virhe, jos olet todella oppinut siitä jotain tärkeää. Virheistä voi löytyä myös hyviä tavoitteita jatkoon.

Eli keskity siihen, mikä on positiivista, jopa niissä virheissä. Tämä ei ole hassumpi tapa, jota harjoitella pitkin vuottakin. Olen coachingin aloitettuani itsekin onnistunut kääntämään nämä virheet positiivisiksi toimintatavoiksi. Sama on mahdollista sinulle.

Tee ensi vuodesta parempi

Etene siis kohti seuraavaa vuotta itsetutkiskelun avulla. Tämä auttaa sinua kasvamaan jatkuvasti ja tekemään parempia tavoitteita seuraavalle vuodelle.

Sinun ei myöskään kannata jäädä yksin asian kanssa. Apua on saatavilla kun sitä kysyy. Käy siis heti varaamassa aika ilmaiseen tutustumiskeskusteluun! Niitä on rajallisesti ja kalenterini voi yllättäen täyttyä.

Sampsa Rantanen

Sampsa Rantanen

Author

Sampsa Rantanen on ammatti business & life coach, International Coaching Federation -jäsen ja innostunut auttamaan miehiä saavuttamaan unelmansa. Hän tykkää lukea ja oppia uusia asioita, joita voi käyttää ymmärtämään ihmismieltä ja auttamaan muita.

Yhteystiedot

Sampsa Rantanen Coaching

Y-Tunnus : 3369234-9

Puhelin : 040 22222 97

Sähköposti : info@sampsarantanen.fi