Select Page

Onko sinulla ongelmia vai haasteita? Haluatko tehdä elämänmuutoksen? Se alkaa jo tästä. Hyvin pieni sanan vaihto ja aivomme käsittelevät asiaa eri kantilta. Tästä sinun on hyvä aloittaa kun rakennat itsellesi parempaa elämää.

Kaikilla meillä on yksilöllisiä haasteita elämässämme. Tuntuuko, että et tunne itseäsi kyllin hyvin ja haluat kasvaa? Eivätkö työ ja ura anna tyytyväisyyttä elämässäsi, tai onko sinulla haasteita löytää se sinun juttusi? Onko sinulla haasteita löytää se nainen, jonka kanssa on hyvä olla?

Olipa haasteesi mikä tahansa, ja kuinka yksilöllinen, voit kuitenkin olla varma, että joku jossain pohtii samoja juttuja. Monet painivat samankaltaisten haasteiden kanssa, ja kaikkiin niihin löytyy ratkaisuja. Et ole yksin.

Itse painin monenlaisten haasteiden kanssa vuosikausia. Olen löytänyt kaikkiin niihin ratkaisuja, ja joskus se kesti kauan. Sinun ei tarvitse painia haasteittesi kanssa vuosikausia, niihin löytyy aina nopeampikin ratkaisu. Siksi kirjoitin tämän artikkelin.

Olet jo tehnyt ensimmäisen askeleen elämänmuutoksessa kohti parempaa elämää, kysymällä kysymyksiä ja löytämällä tämän. Tässä artikkelissa käymme läpi askeleita, jotka vievät sinua kohti onnellisempaa ja sinun kaltaistaisi elämää.

 

Mitä haasteita sinä haluat voittaa?

Jokainen haaste on myös oppimistilaisuus. Se ei ole aina helppoa ymmärtää, mutta sinussakin on paljon voimavaroja ja kestävyyttä, joka nousee pinnalle, kun otat haasteen vastaan ja mietit, mitä voit siitä oppia. Mitä se voi antaa sinulle.

Kaikkien haasteiden voittaminen alkaa myöntämisestä. Sinun on avoimesti myönnettävä itselle, että tämä on haaste. Tämän jälkeen voit lähteä työstämään sitä.

Käymme tässä läpi muutaman yleisen haasteen, jotka ovat ehkä olleet sinullekin joskus ajankohtaisia. Muista, että mikään haaste ei ole ylitsepääsemätön ja aina löytyy tukea, kun kysyt.

 

Yksinäisyys

Yksinäisyys voi olla ajoittaista tai tuntua hyvinkin kokonaisvaltaiselta. Tässäkään et ole kuitenkaan yksin, useimmat meistä ovat tunteneet yksinäisyyttä joskus elämämme aikana.

Kuten monen muunkin haasteen kanssa, yksinäisyyttä on hyvä alkaa purkamaan itsetutkiskelulla. Kun saat yhteyden arvoihisi, ajatuksiisi ja tunteisiisi, on sinun tästä lähtökohdasta paljon helpompi ryhtyä luomaan yhteyksiä muihin.

Tähän voit käyttää monenlaisia keinoja, aina netistä löytyvistä testeistä coachingiin. Itse olen huomannut, että se on helpompaa, jos voin keskustella asiasta jonkin toisen kanssa, oli se sitten hyvä ystävä, tukiryhmä tai coach.

Kun tiedät enemmän itsestäsi, on aika etsiä yhteyksiä, jotka tuovat sinulle iloa. Voit tehdä vaikka listan aktiviteeteista, joita tykkäisit tehdä ja sitten etsiä ryhmiä ja harrastuksia, joissa saat tehdä tykkäämiäsi asioita yhdessä muiden kanssa.

Voit myös ottaa yhteyttä vanhoihin ystäviisi, joilla on samanlaisia intressejä ja arvoja. Tärkeää on rohkeasti koota ympärille ihmisiä, jotka tukevat ja arvostavat sinua.

 

Hylkäämisen pelko

Hylkäämisen tai torjutuksi tulemisen pelko on myös hyvin yleinen haaste. Se voi johtaa yksinäisyyteen ja vaikeuksiin sosiaalisissa tilanteissa.

Sinun on hyvä muistaa, että torjutuksi tuleminen ei ole merkki arvottomuudesta tai siitä minkälainen olet ihmisenä. Voit ajatella tässäkin tilanteita oppimismahdollisuuksina ja kehittää itseäsi sosiaalisissa tilanteissa sekä myös henkistä kestävyyttäsi.

Tilanteita ei ole hyvä jäädä märehtimään, vaan keskittyä uusiin mahdollisuuksiin. Menneet asiat ovat juuri sitä, menneisyyttä. Ne eivät ole ennuste tulevasta, eivätkä voi satuttaa enää sinua, jos et elä menneisyydessä.

Tässä voit käyttää apuna esimerkiksi kavereiden kanssa juttelua, meditaatio harjoituksia sekä monenlaisia muita itsensä huoltoa edistäviä asioita.

 

Epäonnistumisen pelko

Me kaikki epäonnistumme joskus, useimmat meistä melko useinkin. Tämän haasteen kanssa on myös hyvä muistaa, että epäonnistuminen ei mitenkään alenna arvoasi ihmisenä. Se on ainutlaatuinen oppimismahdollisuus.

Ihminen itse asiassa oppii ja kasvaa eniten epäonnistumisestaan. Kaikki menestyvät ihmiset ovat epäonnistuneet jossain, hyvinkin monta kertaa. Epäonnistuminen on siis luonnollinen osa elämää ja ihmisen oppimista.

Itselleni on jäänyt mieleen seuraava, josta voi olla apua sinullekin: “Epäonnistuminen on oikeastaan epäonnistuminen vain, jos et opi siitä jotain”. Eli rohkeasti vaan muuttamaan omaa ajatusmaailmaa, ja oppimaan epäonnistumisista.

 

Henkisen tuen puute

Monella meistä on myös tämä haaste, varsinkin jos vanhempamme ja muut läheiset eivät ole siihen kykeneviä.

Sinun kannattaa myöntää ajoissa itsellesi, jos tämä on haasteena. Avun ja tuen pyytäminen on aina hyvä asia, ja sitä myös löytyy kysyvälle. Voit myös pohtia, onko aika luoda uusia, tukea antavampia suhteita tai etsiä vertaistukea ja ryhmiä, josta saa tukea.

Henkinen tuki on kuitenkin yksi edellytyksistä onnelliseen ja tyytyväiseen elämään. Sinä olet sen ansainnut.

 

Masennus

Itsekin masennuksesta kärsineenä, voin sanoa, että apua ja tukea kannattaa pyytää mahdollisimman ajoissa. Aluksi voit ottaa yhteyttä esimerkiksi terveyskeskukseen tai vaikka Mieli Ry:n ammattilaisiin. Et ole yksin.

Masennusta kannattaa lähteä hoitamaan kokonaisvaltaisesti. Lisää liikuntaa, ravitsevaa ruokaa, hyvä päivärytmi, stressin aiheuttajien kartoitusta jne.

Tässä on apuna monenlaisia keinoja ja väyliä. Sinun kannattaa valita itsellesi sopivat ja kokeilla erilaisia, olivatpa ne sitten se terapia, vertaistuki, hyvät ystävät, coaching tai joku muu juttu. Suosittelen aina ottamaan aluksi yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin.

Muista myös, että menneisyytesi ei ole sama kuin tulevaisuutesi. Voit itse valita minkälaista tulevaisuutta rakennat tänään. Kysy siihen tukea, kun tarvitset.

 

Todellisuuspakoisuus

Kaikilla on tarve ottaa joskus hieman irti. Siitä voi kuitenkin tulla joskus haaste ja todellisuutta paetaan eri keinoin, oli se sitten päihteet, pelit, elokuvat tms. Sinun on tärkeää pohtia aika ajoin omia toimiasi, varsinkin jos et ole elämääsi kovin tyytyväinen.

Voit vaikka kysyä itseltäsi: “Mitä yritän välttää toimimalla näin?” tai “Häiritseekö tämä toiminta muuta elämääni ja mitä haluan saavuttaa?”.

On myös hyvä tehdä itsellesi selväksi, että pako todellisuudesta voi antaa lyhytaikaista mielihyvää, mutta pitkällä aikavälillä se aiheuttaa suurempaa kipua. Tämä ei ole aina helppoa yksin, mutta asioiden kirjoittaminen paperille auttaa ajatusprosessiasi.

Asiaa voi myös pohtia omien arvojen ja tarpeiden kautta. Onko tämä arvojesi mukaista ja täyttääkö se oikeastaan tarpeesi hyvin pidemmällä aikavälillä. Näiden selvittämisessä on usein paljon apua coachingista.

 

En tunne itseäni

Tämä on yksi todella yleinen haaste, joka aiheuttaa paljon mielipahaa. Monet meistä rakentavat itselleen niin kiireisen elämän, että aikaa ei tahdo jäädä oman itsensä tuntemiseen, varsinkaan vaihtuvissa elämäntilanteissa.

Paras keino jolla voit aloittaa on antaa itsellesi aikaa säännöllisesti oman elämän pohtimiseen. Pistä se kalenteriin ja varmista, että sinua ei häiritä. Voit aloittaa vaikka vartilla kolme kertaa viikossa.

Pohdi arvojasi, ovatko ne muuttuneet, tiedätkö mitkä ne ovat. Mitä haluat elämältäsi? Mitä haluat lisää, mitä vähemmän? Kirjoita asiat muistiin, paperille, koneelle, kännykkään, mikä tuntuu itsellesi parhaalta.

Itsetuntemus on jatkuva prosessi, joka antaa paljon. Miten voit olla elämään tyytyväinen, jos et tiedä mitä haluat?

 

Mitä sinä haluat elämältäsi?

On melko yleistä unohtaa asioita mitä halusi tehdä elämässään, kun kiire vie mennessään. Nämä asiat ovat silti siellä, jossain alitajunnassa.

Yleensä elämämme lopulla kadumme enemmän tekemättömiä asioita, kuin niitä jotka teimme. Olisiko sinun nyt hyvä aika pysähtyä miettimään asioita mitä olet halunnut tehdä, mutta et ole ikinä aloittanut?

Jos jatkuvasti jätät omat tarpeesi toissijaisiksi et ehkä edes tiedä miten täytät ne. Elämäsi on todennäköisesti tällöin epätyydyttävää. Siksi on tärkeää otat selvää omista tarpeistasi ja mitä haluat elämältäsi. Kun tiedät tämän, on sinun helpompi täyttää myös muiden tarpeita.

 

Onnellisempi elämä

Avain onnelliseen ja tyytyväiseen elämään siis löytyy omien halujesi ja tarpeidesi selvittämisestä. Sinun on opittava miten voit tyydyttää ne keinoilla, jotka ovat hyviä itsellesi ja muille.

Oletko pohtinut miten tyydytät tarpeesi ja kuinka usein? Mietitäänpä vaikka kahta eri tapaa. Henkilö yksi tuntee itsensä rakastetuksi kun hän saa kehuja ja tunnustuksia kolmasti päivässä ja henkilö kaksi tuntee rakkautta joka kerta kun hän sanoo läheisilleen rakastavansa heitä. Kumpikohan tuntee elämässään enemmän rakkautta.

Samalla tavalla voit lähteä pohtimaan omaa elämääsi ja keinoja, joilla sinä tunnet tarpeesi täytetyiksi. Tällä tavalla voit tehdä elämänmuutoksen kohti onnellisempaa elämää.

 

Elämän tarkoituksen löytäminen

Elämän tarkoitus löytyy myös yleensä omien halujen ja tarpeiden kautta. Mikä saa sinut syttymään, hymyilemään, innostumaan? Mitä arvosi kertovat sinusta ja mikä niitä tutkimalla voisi olla sinulle kiinnostavaa.

Oman tarkoituksesi etsiminen on myös läpi elämän tapahtuva matka, se saattaa muuttua ja kehittyä pitkin elämää. Sinun kannattaa kuunnella omia tuntemuksiasi ja kokeilla erilaisia asioita, avoimin mielin.

Kannattaa myös muistaa, että ihminen on sosiaalinen olento ja usein saamme suurimman tyydytyksen muiden kanssa tekemisestä ja muiden auttamisesta. Sinun on siis hyvä pitää tämä mielessä ja kokeilla asioita, jotka hyödyttävät myös muita sekä yhteiskuntaa.

 

Rakkauden löytäminen

Rakkauden löytämisessä on aloitettava itsestä. Kun tunnet itsesi ja olet itsellesi armollinen ja rakastat itseäsi, löytyy se rakkaus muualtakin elämästä.

Rakkaus usein myös sekoitetaan ihastumiseen. Jälkimmäisessä on kyse vain elimistön kemiallisesta tilasta, jonka tarkoitus on lajin säilyminen, kun taas ensimmäinen on päätös, jota täytyy vaalia koko ajan.

Tosi rakkaus on siis jotain, joka vaatii läpi elämän jatkuvaa toimintaa ja alkaa itsestä. Se ei ole jotain, joka on puuttuva pala, vaan jotain joka rikastaa elämän uudelle tasolle. Kaikki eivät valitettavasti löydä tätä elämässään, mutta minulla on tunne, että se et ole sinä, olethan lukenut artikkelia jo tähän saakka.

Jos rakkaus on siis päätös, eikö sinun kannattaisi tehdä tämä päätös jo tänään?

 

Elämänmuutos alkaa itsetuntemuksesta

Itsetuntemus voi tuntua vieraalta asialta tai liian suurelta, mutta se on kuitenkin perustavanlaatuinen asia omalle kasvulle ja onnellisemmalle elämälle. Itsekin taistelin asian kanssa ison osan elämääni. Ja voin omasta kokemuksesta sanoa, että tähän kannattaa panostaa.

Sitä ei aina tule myöskään ajatelleeksi, mutta itsetuntemuksen kautta koko oma potentiaalisi aukeaa, oli sitten kyse urasta, suhteista, kotielämästä tai mistään muusta. Onhan se ihan loogista, että miten voit antaa kaikkesi, jos et tiedä mitkä ovat voimavarasi, kehitystarpeesi, tai mitä haluat.

Itseään on hyvä tutkia avoimin mielin, armollisesti ja mielenkiinnolla. Myös itsetuntemus on jatkuva prosessi, jossa sinulle aukeaa jatkuvasti enemmän itsestäsi, kun etenet matkallasi. Ja se avaa sinulle mahdollisuuksia, joista et ehkä ollut edes tietoinen.

Tarkastellaan seuraavaksi hieman mitä itsetuntemukseen kuuluu ja millä sitä voi lisätä.

 

Oman perhetaustan ymmärtäminen

Monella on perhetaustassa asioita, joita ei ole käsitelty, jotka myöhemmin aiheuttavat vaikeuksia, varsinkin romanttisissa suhteissa. Siksi onkin tärkeää että myös ymmärrät oman perhetaustasi ja sen mahdolliset vaikutukset itseesi.

Monissa perheissä on esimerkiksi kolmio asetelmia, joissa toinen vanhempi on lapsen kanssa liittoutunut toista vanhempaa vastaan. Tämän kaltaisilla malleilla on myös tapana siirtyä eteenpäin.

Myös useat muut perhe taustan asiat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Onkin hyvä, että mietit kaikkea jota olet omaksunut omilta vanhemmiltasi. Mikä siitä on hyvää ja mikä on sellaista, joka sinun olisi hyvä muuttaa oman onnellisuutesi takia.

 

Ihmistarpeiden tunnistaminen

Omien ja myös muiden ihmistarpeiden tunnistaminen on elämää muuttava kokemus. Aika usein osa niistä jää tunnistamatta, etenkin niiden täyttämiskeinot ja varsinkin tilanteissa, joissa perhetaustassa on ollut ongelmia.

Sinun on hyvä löytää jokaisesta tarpeesta ne keinot, joilla voit täyttää ne muista riippumattomilla keinoilla, jotka ovat myös pitkällä aikavälillä hyväksi itsellesi, muille ja myös yhteiskunnalle. Tästä alkaa onnellisen ja tyytyväisen elämäsi rakentaminen.

Tarpeiden täyttämisessä on myös hyödyllistä peilata niitä omiin arvoihin ja tarkastella ovatko keinot arvojesi mukaisia, vai löytyykö sieltä ehkä ristiriitoja.

Ihmistarpeiden ja niiden täyttämiskeinojen tunnistaminen nousee myös tärkeään asemaan ihmissuhteissa. Mitä läheisempi suhde on, sitä tärkeämpää se on. Tämä on asia, josta sinun on myös hyvä keskustella yhdessä suhteen toisen osapuolen kanssa.

Omien tarpeiden tunnistamiseen löytyy netistä paljonkin materiaalia ja asiasta on kirjoitettu kirjoja ja niistä on kurssejakin. Usein on kuitenkin hyödyllistä, kun asiasta saa keskustella jonkun kanssa turvallisessa ympäristössä.

 

Uskomusten tarkastelu

Kun asiaa alkaa tutkia avoimin mielin tajuaa, että monet uskomuksistamme tulee täysin annettuina meille, ilman paljoakaan kritiikkiä. Tämä tapahtuu etenkin lapsuudessamme ja nuoruudessa, mutta myös myöhemminkin elämässä.

Se ei ole kuitenkaan helppoa, sillä meillä on synnynnäinen taipumus vahvistaa uskomuksiamme ja löytää niille oikeutuksia. Tässä on suuresti apuna joku ulkopuolinen, joka avoimesti ja tuomitsematta peilaa uskomuksiamme tarkasteltavaksemme turvallisessa ilmapiirissä.

Tämä tarkastelu prosessi on hyödyllinen, koska monet uskomuksistamme ovat vanhoja ja eivät palvele enää meitä, pikemminkin ovat jarruna kehityksellemme. Oletko ajatellut kuinka monta uskomusta sinulla on jotka haittaavat jotain elämäsi aluetta? Itselleni tuli aika yllätyksenä kuinka monta vanhentunutta ja haitallistakin uskomusta minulla oli.

Kun löydät uskomuksen, jonka haluat muuttaa, on hyvä aloittaa sen kyseenalaistaminen kyselemällä paljon kysymyksiä siitä itseltään. Sitten tilalle voi luoda paremman uskomuksen, joka kasvattaa sinua. Tämä tapahtuu miettimällä uudelle uskomukselle useita referenssejä ja todisteita.

 

Avainpäätökset, jotka muokkasivat elämääsi

Me kaikki teemme elämämme aikana useita avainpäätöksiä, jotka muokkaavat elämäämme voimakkaasti. Usein nämä päätökset tehdään lapsuudessa ja nuoruudessa, tilanteissa, joissa elämänmuutoksessa on mukana paljon tunteita ja mullistavia tekijöitä.

Nämä päätökset vaikuttavat koko elämämme, ellemme tee niihin muutoksia. Avainpäätökset voivat olla positiivisia ja voimaannuttavia tai negatiivisia kannaltamme. Siksi sinun on hyvä tarkastella näitä päätöksiä ja niiden seurauksia. Ovatko ne enää ajankohtaisia sinulle ja antavatko ne jotain elämällesi vai rajoittavatko ne sitä.

Voit miettiä esimerkiksi lapsuuttasi. Mitä tapahtui, joka mullisti elämääsi. Mitä käytöksessäsi tapahtui sen johdosta. Eli mikä oli päätös, jonka teit siinä tilanteessa. Tällä pääset alkuun näiden päätösten tarkastelussa.

Muista myös, että vaikka päätös olikin voimakas ja pitkäkestoinen, voit sen silti muuttaa. Voit aina päättää elämäsi uuden suunnan. Sinulla on valta ja kyky tehdä niin, ja tukea löytyy aina.

 

Arvot

Arvoista mainitsinkin jo jotain, mutta käydään niitä läpi vielä hieman. Omien arvojen tunnistaminen on tärkeää, koska usein elämämme tilanteissa, jotka aiheuttavat meille haasteita ja mielipahaa on piilossa arvoristiriitoja.

Omien arvojen tunnistamisessa voit miettiä esimerkiksi asioita, joita tykkäät tehdä, jotka saavat sinut hymyilemään, joita on yleensäkin kiva tehdä tai ne merkitsevät sinulle paljon. Sinun on myös hyvä miettiä mistä arvosi ovat tulleet ja ovatko ne kuinka ajankohtaisia elämäntilanteessasi, sillä arvot vaihtavat järjestystä elämänmuutoksissa.

 

Referenssit

Lisäksi on myös hyvä miettiä omia referenssejään. Ketkä ovat olleet vaikutusvaltaisia ihmisiä elämässäsi, mitä olet omaksunut heiltä. Ovatko he olleet hyviä referenssejä. Haluatko löytää uusia parempia referenssejä.

Referenssisi vaikuttavat moneen asiaan elämässäsi, siksi on hyvä tunnistaa keitä he ovat. Kannattaa myös miettiä, ovatko referenssit enää ajankohtaisia sinulle tämänhetkisessä elämäntilanteessasi vai olisiko aika myös päivittää referenssit.

Kysymykset joita kysymme itseltämme

Kysymykset joita kysymme itseltämme muokkaavat uskomuksiamme ja käytöstämme. Ne siis vaikuttavat sisäiseen keskusteluusi ja elämänlaatuusi.

Voit aloittaa miettimällä minkälaisia kysymyksiä kysyt yleensä itseltäsi. Voit sitten muokata niitä positiivisemmiksi ja voimaannuttavammiksi. Esimerkiksi jos kysyit aiemmin: “Miksi mokasin taas?” voit kysyä vaikka: “Miten voisin saada paremman tuloksen tässä asiassa?”

Aivomme etsivät jatkuvasti vastauksia. Saat vastauksia siihen mitä kysyt. Jos siis kysyt huonoja kysymyksiä, saat huonoja vastauksia. Kysy siis hyviä kysymyksiä. Elämänlaatusi paranee, kun ajatuksesi kääntyy parempiin asioihin ja vastauksiin esittämiisi haasteisiin.

Tämä on, kuten moni muukin asia elämässä, taito jota pitää harjoitella. Siinä kehittyy koko ajan. Ole siis myös armollinen itsellesi kun muutat ajatteluasi.

 

Tavanomaiset tunteemme

Tunteet vaikuttavat paljon elämän laatuumme, riippumatta keitä olemme. Meillä on myös tapana tuntea tiettyjä tunteita useimmiten. Tämä kaava kehittyy pikku hiljaa elämämme aikana. Sitä voi myös muuttaa.

Voit aluksi kirjata tunteesi joita tunsit viime viikon aikana, niin positiiviset kuin negatiiviset tunteetkin. Voit myös merkitä niistä voimakkaimmat. Mieti mitä tämä voisi kertoa sinulle. Voisitko sanoittaa ne jotenkin positiivisemmin ja tuntea eri lailla.

Voit myös miettiä mistä tunteet tulevat. Tulevatko ne jostain ulkopuoleltasi, vai tulevatko ne sisältäsi. Voiko kukaan muu kuin sinä oikeasti vaikuttaa niihin? Tunteet, joita tunnemme jatkuvasti kuitenkin vaikuttavat elämämme laatuun todella paljon.

 

7 helppoa askelta elämänmuutokseen

Olet jo aloittanut elämänmuutoksen lukemalla tätä artikkelia ja kysymällä itseltäsi kysymyksen miten muutan elämääni. Katsotaan seuraavaksi mistä muusta tämä matka koostuu.

 

1. Aloituspisteen arviointi

Aluksi sinun pitää tietää tilanne, jossa olet. Jotta voit päästä minne haluat, on sinun ensin katsottava aloituspiste, aivan kuten karttaa lukiessa. Tässä sinun kannattaa olla täysin rehellinen itsellesi, miltä tahansa se tuntuu. Todellinen tilanne, ei huonommin, ei paremmin kuin se on.

Miten voit aloittaa tämä nykytilanteen kartoittamisen? Tähän löytyy työkaluja, kuten esimerkiksi Elämän Pyörä. Lyhyesti, siinä kartoitetaan missä olet elämän eri osa-alueilla (esimerkiksi : työ/ura/koulu, hyvinvointi, lähin ihmissuhde, muut ihmissuhteet, henkilökohtainen kehitys, fyysinen ympäristö, lepo ja rentoutuminen sekä talous) ja katsotaan miltä koko kuva vaikuttaa. Mitkä alueet ovat hyvällä mallilla, missä on parannettavaa.

Kun nykytilanne selkeytyy, voit siirtyä pohtimaan sitä, mitä haluat elämältäsi lisää ja miten pääset sinne.

 

2. Itsetuntemuksen arviointi

Kun nykytilanteesi on selvillä, on aika arvioida itsetuntemuksesi tasoa. Siinä voit käyttää apuna edelisessä mainittuja itsetuntemuksen kohtia. Voit myös peilata asiaa hyvien ystävien kanssa, jutella erilaisissa ryhmissä tai vaikka pohtia asiaa coachingissa.

Nykytilanteen tavoin, on tässäkin hyvä olla rehellinen itsellesi ja jutella toisten ihmisten kanssa, mieluiten henkilöiden, jotka kertovat objektiivisen kaunistelemattoman näkökulmansa. Eli juuri niin kuin asia on, ei huonommin, ei paremmin.

Coachingissa toimimme yhdessä tuntemisesi lisäämiseksi, erilaisten harjoitusten ja keskustelun avulla.

 

3. Vastustamattoman tulevaisuuden luominen

Seuraava askel on luoda itsellesi vastustamaton tulevaisuus. Eli tulevaisuudenkuva, joka on mukaansatempaiseva, niin houkutteleva, että et voi odottaa päästä sinne.

Tässä sinun on hyvä aluksi selvittää itsellesi mitä oikein haluat. Mitä juuri sinä haluat, ei se mitä luulet muiden haluavan sinulta, tai mitä muut ovat sanoneet että sinä haluat. Tarkastele rehellisesti ja avoimin mielin, mitä haluat elämältäsi nyt ja tulevaisuudessa.

Tämän jälkeen sinun on tärkeää selvittää itsellesi miksi haluat tätä. Mikä on se perimmäinen syy, että haluat juuri tämän tulevaisuuden.

Kehitä tästä niin todelllinen kuva kuin voit, visualisoi se, tunne miltä tuntuu olla jo siellä. Miltä siellä tuoksuu, mitä näet, mitä tunnet ihollasi, kehossasi, mitä tunteita koet. Voit vapaasti unelmoida, kaikki on mahdollista.

 

4. Uuden minäkuvan rakentaminen

Nyt kun tiedät aloituspisteesi ja tunnet itseäsi paremmin, voit arvioida omaa minäkuvaasi rehellisesti. Voit aloittaa uuden minäkuvan rakentamisen. Sinun ei tarvitse tyytyä siihen mitä sinulle on annettu ja mitä sinuun on vuosien varrella sattumanvaraisesti kerääntynyt.

Mieti minkälainen minäkuva on henkilöllä, joka elää tuota vastustamatonta tulevaisuutta, jonka juuri visualisoit mielessäsi. Mitä kaikkea hän tarvitsee, mitä hän uskoo itsestään, maailmasta ja muusta, minkälaiset arvot hänellä ovat, miten hän täyttää tarpeensa, mitä kysymyksiä hän kysyy, mitä hän tuntee päivittäin.

Kaikki tuntemasi ihmiset eivät välttämättä hyväksy tätä uutta sinua. Se on ok, joskus on pakko luopua vanhasta tai olla välittämättä siitä, jotta uusi pääsee tilalle. Elämä on muutosta, sinä voit valita suunnan elämänmuutokselle. Menneisyytesi ei määrää tulevaisuuttasi, ainoastaan sinulla on valta siihen.

 

5. Minkä hinnan maksat, jos et muutu

Tämä on kysymys, johon on hyvä vastata perusteellisesti. Selvitä itsellesi kaikki, mitä muuttumatta jättäminen maksaisi sinulle. Kaikki negatiiviset vaikutukset elämääsi, jota siitä seuraa. Tee siitä pitkä lista. Liitä mukaan tunteet.

On tärkeää selvittää itsellesi kaikki mitä se maksaa sinulle, jos et muutu. Varsinkin pitkällä aikavälillä. Tämä auttaa sinua muutoksen aikaansaamisessa.

 

6. Mitä positiivista saat muutoksesta

Samalla tavoin kuin edellä, mieti perusteellisesti ja listaa itsellesi kaikki ne positiiviset asiat, joita seuraa siitä kun muutat elämääsi luomasi tulevaisuuskuvan suuntaan. Tee tästä vielä pidempi lista kuin edellisestä. Liitä mukaan kaikki mahtavat tunteet mitä tunnet matkalla sinne ja kun olet siellä.

Sinun on yhtä tärkeää miettiä tarkkaan kaikki ne positiiviset asiat, jotka saat kun muutut. Taas huomioi myös pidempi aikaväli. Tällä saat hyvän ja positiivisen alun elämänmuutokselle.

 

7. Tee päätös

Nyt sinun on aika tehdä päätös. Suurinkin matka alkaa yhdellä askeleella. Loppujen lopuksi se ei ole sen hankalampaa kuin ottaa askel toisen jälkeen. Selkeä päätös on yksi tärkeimmistä asioista elämänmuutoksesi saavuttamiseksi.

Kun teet tämän päätöksen asiasta, on helpompi toimia asian suhteen ja aloittaa. Voit myös kirjoittaa päätöksen ylös ja kertoa sen läheisillesi, jolloin se on vielä voimakkaampi. Päätöksenteon jälkeen on tärkeä tehdä jotain konkreettista tämän edistämiseksi. Laita vaikka se kalenteriisi tai lähetä sähköposti.

 

Muuta elämäsi nyt!

Onko sinulla varaa vuosi toisensa jälkeen mennä samalla kaavalla, joka toi sinut tähän pisteeseen. Tehdä uudenvuoden lupauksia, joita et pidä. Ihmetellä miksi elämä ei tunnu tyydyttävältä. Miltä sinusta tuntuisi elämän lopulla, kun mietit kaikkea sitä mitä olisit voinut saada ja saavuttaa, jos olisit ottanut kiinni tästä mahdollisuudesta muuttua, mutta et tehnyt sitä?

Kuvittele nyt voittavasi haasteesi, tuntevasi itsesi ja vahvuutesi sekä tietäväsi mitä haluat elämältäsi ja saavuttavasi sen. Miltä se tuntuu? Tuntuuko hyvältä, vai kenties mahtavalta?

Sinun on siis aika tehdä jotain konkreettista sen suhteen. Määritä tämä konkreettinen askeleesi ja tee jotain sen saavuttamiseksi heti. Se voi olla mitä tahansa pientä tai isompaakin.

Coachingissa  saat minulta aina tukea, vastuullisuuskumppanin matkallesi sekä henkilön joka kuuntelee sinua.

Kun päätät tehdä elämänmuutoksen, olen täällä tukemassa. Voit varata ilmaisen tutustumisajan, ja voimme jutella siitä mitä coaching voi antaa sinulle. Ilmaisia aikoja on rajatusti, joten kannattaa tehdä päätös nopeasti. Tee kuitenkin jotain heti, se lukitsee matkasi kohti muutosta paikalleen.

error: Content is protected !!