Miten selviät joulunajasta

by | Henkilökohtainen kehitys

Joulunaika voi olla myös helppoa sinulle

Monelle joulunaika on stressaava kokemus, toisille se taas on iloinen kauan odotettu juhla. Mikä tekee tästä niin erilaisen kokemuksen niin monelle?

Itsekin stressasin monia asioita joulunaikana. Opin pääsemään yli näistä asioista ja niin voit sinäkin. Tässä siis muutama hyödyllinen  vinkki kaikkiin tuleviin jouluihin.

Älä aseta liikaa odotuksia

Voit miettiä asiaa omien odotusten kautta. Odotatko itseltäsi ja muilta liikaa? Voisiko se olla helpompaa jos tarkastelee omia odotuksia ja jättäisi ne sivuun kokeeksi, edes yhdeksi jouluksi.

Ylisuuret odotukset ovat yksi tapa pettyä lähes varmasti. Voisit kokeilla nauttia niistä asioista joulun ajassa, joista tykkäät tai jotka edes kiinnostavat vähän.

Kartoita haasteet

Hyvä tapa on kirjoittaa mahdolliset haasteet itselleen ylös ja tarkastella niitä yksi kerrallaan. Voit myös pilkkoa ne välivaiheisiin, jos se tuntuu paremmalta. Miten voit selvittää tilanteen tai välttää? Tai vähintään voit miettiä miten minimoit tilanteen aiheuttaman stressin.

Tässä muutama haaste ja miten voit lähteä selvittämään niitä.

Yksinäisyys

Monet tuntevat olonsa yksinäiseksi jouluna. Tässä tilanteessa kannattaa aluksi pohtia oletko vain yksin jouluna vai yksinäinen. Sillä joulun voi viettää ihan hyvin yksin, jos se ei haittaa sinua. Sinun ei tarvitse seurata muiden joulunviettotapoja. Toimi kuten sinusta tuntuu hyvältä.

Jos taas tunnet itsesi yksinäiseksi jouluna, voit miettiä hyvissä ajoin kaikkea kivaa tekemistä ja mahdollisuuksia viettää aikaasi muiden seurassa. Ystävien kanssa, sukulaisten luona, juhlissa tai vaikka auttamalla muita. Keinoja on monia. Esimerkiksi auttaminen on hyvä keino tuntea kuuluvuutta ja saada hyvä mieli, etenkin jouluna.

Sukulaiset

Tämä voi olla myös haaste, varsinkin jos tunnet itsesi pakotetuksi sukuloimaan. Kannattaa muistaa, että se ei ole mikään kiveen hakattu sääntö, että joulunaikana on pakko mennä sukulaisten luo. Tämä pakko on yleinen myytti.

Suosittelen selkeästi kertomaan etukäteen, että olet tehnyt muuta suunnitelmia jouluksi, jos et halua sukuloida. Näin vältät mielipahan etukäteen. Ja ei todellakaan ole pakko kertoa mitä suunnitelmia, voit aivan hyvin sanoa, että henkilökohtaisia. Tässä on hyvä olla jämpti ja asettaa rajoja.

Itsellesi asettamat haasteet

Usein asetamme itsellemme tiukkoja ja joskus mahdottomia vaatimuksia ja näin teemme koko asiasta haasteellisen. Emme myöskään usein ole valmis joustamaan näistä vaatimuksista. Suunnittelemalla joustavasti, voit vähentää paljon stressiä joulunaikana.

Sinun on välillä hyvä pysähtyä miettimään ja itsetutkiskelemaan tätä. Mieti siis, oletko tehnyt itse joulunajasta haasteellisen. Voisitko tehdä asian toisin? Ja muista, että mikään elämässä ei ole täydellistä.

 

Tee tästä joulusta oman näköisesi

Esitin aluksi kysymyksen. Oletkin jo ehkä saanut siihen vastauksen. Kokemuksemme asioista perustuu meidän omaan näkökantaan, siihen mihin keskitymme. Keskitytkö vaikeuksiin vai asioihin joita haluat? Näetkö tilanteessa ongelman vai jotain muuta.

Anna tänä jouluna itsellesi lahja. Vietä joulunaika haluamallasi tavalla, kuten sinusta tuntuu hyvältä. Teet asioita jotka saavat sinut onnelliseksi, olivatpa ne sitten joulu juttuja tai ei.

 

Mitä tukea tarvit jatkossa?

Asia ei aina ole näin selkeä. Meillä kaikilla on paljon tiedostamatonta pääkopassamme, joka tulee joskus väliin. AIna sitä ei edes tiedosta.Kysy siis itseltäsi: Mitä tukea tarvitsen nauttiakseni joulunajasta ja muustakin elämästäni?

Coaching auttaa sinua tässä. Kun et tiedä mitä sinun täytyy tehdä päästäksesi eteenpäin, tai et edes oikein tiedä mitä haluat. Ota siis rohkeasti yhteyttä ja varaa ilmainen tutustumisaika heti. Toimimalla nopeasti saat sinulle sopivan ajan.

Sampsa Rantanen

Sampsa Rantanen

Author

Sampsa Rantanen on ammatti business & life coach, International Coaching Federation -jäsen ja innostunut auttamaan miehiä saavuttamaan unelmansa. Hän tykkää lukea ja oppia uusia asioita, joita voi käyttää ymmärtämään ihmismieltä ja auttamaan muita.

Yhteystiedot

Sampsa Rantanen Coaching

Y-Tunnus : 3369234-9

Puhelin : 040 22222 97

Sähköposti : info@sampsarantanen.fi