Joulunvietto perheen ja suvun kanssa

by | Ihmissuhteet

Yleiset myytit ja miksi voit unohtaa nämä

Joulunvietto on jollekin hauskaa, jollekin ei

Jotkut nauttivat joulunvietosta, odotuksesta ja yhdessäolosta. Jollekin se taas on stressaavaa ja sitä melkein kammoaa.

Suurin ero tässä johtuu omasta maailmankuvasta ja siitä elääkö sen mukaan. Voit pohtia tätä, kun luet artikkelia. 

7 yleistä myyttiä

Tässä muutama yleinen myytti joulunvietosta, joka ei ole totta, eikä mitenkään pakollista. Näistä asioista on ihan hyvä puhua etukäteenkin läheisten kanssa ja miettiä omalta kohdaltaa mitä haluaa.

Sukulaisten luo on pakko mennä

Moni on tottunut käymään sukulaisten luona joulun pyhinä lapsesta saakka. Tämä tapa on sitten vaan jäänyt ja se voi olla iloinen asia tai sitten ei. Varsinkin parisuhteessa tulee helposti konfliktitilanteita, kun molemmilla on omat perinteensä tässä asiassa.

Näistä on hyvä keskustella, mieluummin hyvissä ajoin. Sinun on myös hyvä muistaa, että ei joka paikkaan tarvi mennä ja myös ihan itse valitsemiensa henkilöiden kanssa voi viettää joulua. Tai vaikka ihan yksikseenkin voi viettää mukavan joulun.

Kaiken pitää olla täydellistä

Toinen yleinen myytti, tai virheellinen mielikuva on se ideaali kuva täydellisestä joulusta jolloin kaikki ovat iloisia ja yhdessä. Tätä mielikuvaa meille tuputetaan usein elokuvissa ja TV:ssä. 

Ylisuuret odotukset varmistavat, että kellään ei ole kivaa. Tee siis itsellesi palvelus ja unohda tämä täydellisyyden kuva. Mikään elämässä ei ole täydellistä tällä lailla. Päätä sen sijaan vaikka nauttia joulusta niin kuin haluat, murehtimatta mitä muut ajattelevat.

Joulunvieton pitää olla stressitöntä

Tämä liittyy edelliseen täydellisyys kuvaan. Jos lähdet siitä odotuksesta, että jotain stressaavaa tulee kyllä eteen, mutta pystyt antamaan sen olla, on sinulla hyvin todennäköisesti paljon mukavampi joulu kuin yleensä.

Tietty määrä stressiä kuuluu elämään. Tämän  sanottuani, haluan vielä huomauttaa, että voit ihan hyvin valita joulun ohjelmasi oman sen hetkisen stressinsietokyvyn mukaan. Karsi ohjelmaa surutta, jos on ollut normaalia stressaavampaa, ja haluat hieman palautua omalla tavallasi.

Jouluna ei voi olla yksin

Yksin voi olla ihan kivaa jouluna, kun olet niin päättänyt. Voit rentoutua rauhassa haluamallasi tapaa tai vaikka lähteä matkalle jonnekin viettämään joulua uudella tapaa.

Perinteisiin ei ole pakko jumittua, eikä muiden tekemisiä ole pakko noudattaa. Aika usein tästä tulee painetta erilaisilta tahoilta, mutta aseta omat rajat ja vietä joulu yksin, jos siltä tuntuu.

Krääsä ja ylelliset lahjat tuo lisää onnea

Tämä on myös yleisemmin elämässä esiintyvä myytti. Ja ei, krääsä ei tee onnelliseksi. Kai me kaikki tiedämme tämän jollain tasolla, sitä vain joskus erehtyy uskomaan tähän. Yksi syy lienee jatkuvat mainokset, joita näemme päivittäin.

Kauneutta voi arvostaa ja myös hyvin valittuja henkilökohtaisia lahjoa, jotka merkitsevät jotain meille. Ne muistetaan. Kannattaa siis pitää mielessä, että määrä ei korvaa laatua. Ja nimenomaan huolella valittua toiselle mieluista ja merkityksellistä. Lahjan ei todellakaan tarvitse maksaa paljon, jos juuri mitään. Itse kirjoitettu runo tai itsetehty lahja voi olla paljon tunteellisempi.

Alkoholi auttaa

Pieni määrä alkoholia voi rentouttaa. Usein se vaan ei jää siihen. Alkoholi on yksi varma tapa pilata joulutunnelmat, varsinkin jos sitä nautitaan useampana päivänä.

Alkoholi meinaan nostaa stressihormonitasoja käytön jälkeen. Kaikki varmaan muistamme morkkiksen jos toisen. 

Eli jos juominen ei pysy kurissa, voit ihan hyvin jättää kokeeksi alkoholin pois joulun vietosta. Voit vaikka motivoida itseäsi miettimällä paljonko säästät sillä rahaa nyt ja tulevaisuudessa.

Joulun perinteitä ei voi muuttaa

Tämä tuntuu olevan vaikea paikka monelle. Mutta jos mietit ihan laajemmalla skaalalla, niin perinteet muuttuvat koko ajan. Siis miksi ei myös sinunkin? Varsinkin jos muutos on parempaan päin ja sinulla ja läheisillä on siten kivempaa. 

Kuten jo aiemmin mainitsin, tästä voi olla hyvä puhua hyvissä ajoin ennen joulua, vaikka jo syksyn alussa. Joskin jos siltä tuntuu, kokeile jotain uutta vaikka ihan spontaanisti. 

Miten sinun joulunvietto tapahtuu tulevaisuudessa?

Heräsikö tästä ajatuksia? Ehkä olet miettinyt omien joulunvietto tapojen muuttamista tai uusien tekemistä. Tässä on hyvä itsetutkiskelun paikka. Joulunvietto sinun tarpeidesi mukaan, siten kuin sinä haluat on helppoa ja stressitöntä. Sinun pitää vaan uskaltaa pyytää sitä ja kokeilla.

Muutos ei aina ole helppoa. Siitä on paljon hyötyä, jos saa jutella asioista turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä. Varaa siis ilmainen tutustumisaika heti, ennen kuin kalenterini täyttyy!

Sampsa Rantanen

Sampsa Rantanen

Author

Sampsa Rantanen on ammatti business & life coach, International Coaching Federation -jäsen ja innostunut auttamaan miehiä saavuttamaan unelmansa. Hän tykkää lukea ja oppia uusia asioita, joita voi käyttää ymmärtämään ihmismieltä ja auttamaan muita.

Yhteystiedot

Sampsa Rantanen Coaching

Y-Tunnus : 3369234-9

Puhelin : 040 22222 97

Sähköposti : info@sampsarantanen.fi