Select Page

Mitä arvot ovat?

Ennen kuin voimme vastata kysymykseen “Elätkö arvojesi mukaan?” ja ymmärtää sen tärkeyden, on meidän tarkasteltava arvoja lähemmin.

Arvot ovat käsityksiä ja uskomuksia asioista, jotka ovat meille tärkeitä. Niitä voi myös kuvata periaatteina, jotka ohjaavat elämäämme. Usein emme kuitenkaan tiedä kaikkia omia arvojamme, vaikka ne ovat keskinäinen osa minäkuvaamme. Tiedätkö sinä arvosi? Ja voiko elää onnellista ja tyydyttävää elämää tuntematta omia arvojaan?

Itselleni omat arvoni avautuivat selkeämmin vasta viime vuosina. Ja nyt tajuankin, että se olisi helpottanut elämääni paljonkin, jos olisin tiennyt ne jo aiemmin. Toki olin aiemminkin selvillä joistain arvoistani, mutta siellä oli monta, jotka olivat melko hämärässä minulta vuosia. Tarkastelen vielä tarkemmin arvoja ja mitä ne antavat ja merkitsevät meille.

Useimmiten arvot jaotellaan karkeasti henkilökohtaisiin ja kulttuurisidonnaisiin arvoihin. Henkilökohtaiset arvot ovat syvä osa minäkuvaamme ja kertovat meille mikä on mielestämme oikein ja väärin. Henkilökohtaisiin arvoihin kuuluvat meidän omat yksilölliset arvomme sekä ryhmien arvot, kuten perhe ja ystäväpiiri.

Kulttuurisidonnaiset arvot tulevat yhteiskunnasta ja kulttuurista, jossa kasvamme. Ne ovat yhteisesti kyseisessä yhteiskunnassa hyväksyttyjä asioita, joista sitten tulee myös osa arvomaailmaamme. Esimerkkeinä voisi mainita vaikka uskonnolliset tai vaikka työpaikan arvot.

Arvot voivat olla positiivisia, eteenpäin vieviä ja rakentavia, jotka auttavat sinua eteenpäin elämässä. Ne voivat myöskin olla negatiivisempia, jotka voivat jopa haitata elämääsi ja matkaasi kohti onnellisuutta ja tyytyväisyyttä. Niissä piileekin aika usein ristiriitoja.

Arvot omaksutaan suurelta osin tiedostamatta lapsuudessa ja nuoruudessa. Oletko koskaan ajatellut tarkemmin, mistä kaikkialta olet omaksunut arvoja ja ovatko ne olleet sinulle hyödyllisiä vai haitallisia?

 

Arvoristiriidat ja kohti positiivisempaa

Monesti meillä on myös arvoristiriitoja, jotka ovat pääsääntöisesti tiedostamattomia. Lisäksi näitä ristiriitoja voi syntyä lisää, etenkin elämäntilanteiden muutoksissa. Siksi sinunkin on hyvä tarkastella arvojasi säännöllisesti, eri elämäntilanteissa. Arvoristiriidat haittaavat elämääsi ja aiheuttavat mielipahaa, usein tiedostamattomasti. Tästä aiheutuu stressiä, paineita ja vaikeuksia toimia. Arvojesi mukainen toiminta tuntuu paremmalta ja oikealta.

Arvot ovat myös motivaatiosi lähde. Motivaatiota on vaikea ylläpitää, jos et toimi arvojesi mukaisesti. Kaikilla meillä lienee tästä esimerkkejä koulusta, työpaikalta tai muualta sosiaalisesta elämästämme.

Näiden ristiriitojen ratkaiseminen arvoissamme ei aina ole helppo juttu, ja onnistuu usein paremmin kun asiaa saa tutkia jonkun muun kanssa, esimerkiksi coachingissa. Meillä on usein sokeita pisteitä, kun kyse on itsestämme. Kaikkien arvojemme havaitseminen tarvii myös pitkäjänteistä itsetutkiskelua eri näkökulmista. Sinun on pystyttävä kysymään itseltäsi hankaliakin kysymyksiä avoimin mielin. Arvoristiriitojesi ratkaiseminen on kuitenkin kannattavaa. Kun olet käsitellyt ne, löytyy elämästäsi paljon enemmän positiivisuutta, iloa ja tyytyväisyyttä. Myös tavoitteesi ja motivaatiosi kirkastua tämän myötä.

Voimme varmaan kaikki olla yhtä mieltä siitä, että positiivisempi mieli tuottaa parempia tuloksia, kaikissa elämän osa-alueissa.

Arvot muuttuvat elämän myötä

Kuten jo aiemmin hieman viittasinkin, arvomme muuttuvat eri elämäntilanteissa. Lapsuudessa omaksumamme arvot saavat seuraa nuoruuden ystäviltämme, romanttisilta kumppaneiltamme jne. Ne muuttuvat usein pidemmässä parisuhteessa, kun saamme lapsia ja myös vanhempanakin. Voisikin sanoa, että aina kun elämäntilanteemme muuttuu merkittävästi, myös arvot voivat muuttua. Niitä tulee ja menee.

Jotta voit ylläpitää sosiaalisia suhteitasi hyvin ja olla onnellinen niissä, on sinun hyvä pohtia arvojesi kehitystä aika ajoin. Sinun on myös hyvä tiedostaa toisten läheistesi arvojen muutokset ja puhua niistä avoimesti.

Ja kuten tästä voitkin arvata, useimmat arvot eivät ole mitenkään kiveen hakattuja. Toki voi todeta, että mitä tärkeämpi arvo on sinulle, sen pysyvämpi se on. Voi myös tietoisestikin muuttaa niitä, ja hyvä onkin, ainakin ristiriitatilanteissa. Toisen ristiriitaisen arvon on väistyttävä taaemmas tai poistuttava kokonaan, jotta voimme toimia täyspainoisesti ja olla tyytyväisiä. Voisinkin sanoa, että arvojen on usein muututtava elämäntilanteen muuttuessa. Esimerkiksi kun lapsi syntyy perheeseen, on asioita painotettava aivan uudella tavalla.

 

Mitä coaching voi antaa?

Netistä löytyy monenkirjavia arvotestejä, listoja ja oppaita. Ne ovatkin ihan hyvä alku omien arvojesi tarkastelulle. Mainitsin kuitenkin jo aiemmin, että joskus tämä itsetutkiskelu on hankalaa, etenkin omien sokeiden pisteittemme takia.

Tällöin coachingista on sinulle paljon apua. Syvällinen itsetutkiskelu on paljon helpompaa, kun voit tehdä sen jonkun kanssa turvallisessa ja avoimessa ilmapiirissä. Coaching prosessi ja työkalut soveltuvat hyvin erilaisiin itsetutkiskelua edistäviin tilanteisiin, kuten myös arvojesi tutkimiseen.

Coaching suhteen aikana tulee myös usein esiin miten arvot ovat vaikuttaneet tekemisiisi, päätöksiisi sekä jopa unelmiisi. Tällöin pääset tarkastelemaan, onko nykytilanne haluamasi, vai onko aika muuttaa suuntaa jollain alueella. Tämä antaa selkeyttä elämääsi ja tavoitetilaan, jonne oikeasti haluat päästä. Jonne et ehkä ennen ole edes uskaltanut kurkotella.

Miksi et siis ottaisi selvää omista arvoistasi? Onko sinulla edes varaa olla ottamatta selvää?

Varaa aika heti ilmaiseen tutustumiskeskusteluun! Paikkoja on rajatusti.

error: Content is protected !!